Pokémon TCG balíček Dragapult ex

Jak si postavit balíček s Pokémonem Dragapult ex?

Viděli jsme, že se na turnaji NAIC používalo mnoho variant Dragapult ex s velkým úspěchem, ale žádné se nedostaly do Top 8. Dnes se budeme bavit o nejúspěšnějších balíčcích s Dragapult ex z NAIC, o tom, jak tyto balíčky upravit pro budoucí použití, a co možná bránilo Dragapult ex v tom, aby zatím podával očekávaný výkon.

Zdroj: pokemon.com/us/strategy/pokemon-tcg-dragapult-ex-deck-strategy

sv6_en_130_std

Hledáte obaly a kostky pro váš balíček?

Nejen karty dělají hru zábavnější! Doplň svou výbavu o praktické obaly na karty, které udrží tvoje Pokémony v bezpečí, a o speciální kostky pro ještě napínavější souboje.

Pokémon TCG balíček Regidrago VSTAR a Dragapult ex

Nejvýše umístění balíček s Dragapult ex nebyl ten, se kterým do turnaje mnoho lidí počítalo. Tato varianta s Regidrago VSTAR zahrnovala útočníky různých Dračích typů (zejména Dragapult ex), které bylo možné využít díky útoku Apex Dragon Pokémona Regidrago VSTAR. I díky těmto možnostem ve výběru útoku je ale důležité si uvědomit, že útok Phantom Dive Pokémona Dragapult ex bude zdaleka nejčastěji používaným útokem tohoto balíčku. Dá se vlastně říct, že jde o balíček s Dragapult ex v utajení.

en_US-SWSH12-136-regidrago_vstar

Seznam karet balíčku Regidrago VSTAR a Dragapult ex

Pokémon (18)
Energy Cards (12)
  • 9 Grass Energy
  • 3 Fire Energy
Trainer Cards (30)

Strategie balíčku Regidrago VSTAR a Dragapult ex

Jednou ze slabin Dragapult ex je fakt, že se jedná o Pokémona druhého vývoje, jejichž dosazení do hry je o něco náročnější. Pokémona Regidrago VSTAR je potřeba vyvinout pouze jednou a navíc může díky svému útoku Apex Dragon kopírovat útok Phantom Dive. Tím eliminuje jednu z nejzranitelnějších částí Dragapult ex – nízké HP jeho předchozích vývojových stupňů Dreepy a Drakloak. Zejména proti jiným balíčkům s Dragapult ex bývají tito Pokémoni s nízkým HP hlavním cílem při útoku na lavičku pomocí Phantom Dive.

Již dříve měl Regidrago VSTAR problémy s rychlým získáváním energií. To se však s příchodem Teal Mask Ogerpon ex zcela změnilo. Přestože jeho schopnost Teal Dance dokáže energii připnout pouze k němu samotnému, tento balíček chytře využívá přepínače energií (Energy Switch) k přesunutí energie na Regidrago VSTAR. Díky agresivnímu hernímu stylu a malé pomoci od Ability Regidrago VSTAR Legacy Star může tento balíček útočit útokem Phantom Dive poměrně konzistentně již od druhého kola hry.

sv6-5_en_047_std

Myslím, že v budoucnu uvidíme mnohem víc této varianty balíčku, protože nový Kyurem z edice Scarlet & Violet - Shrouded Fable poskytne Regidrago VSTAR další silný útok na lavičku soupeře. Phantom Dive může ztížit použití Manaphyho pro ochranu lavičky, což z něj činí významné vylepšení již tak silného balíčku.

Pokémon TCG balíček Charizard ex a Dragapult ex

Seznam karet balíčku Charizard ex a Dragapult ex

Pokémon (20)
Energy Cards (7)
  • 5 Fire Energy
  • 2 Psychic Energy
Trainer Cards (33)

Strategie balíčku Charizard ex a Dragapult ex

Jednou ze slabin Charizarda ex je to, že svého skutečného potenciálu pro opravdu vysoké poškození dosáhne až úplně ke konci hry. Proto Charizard ex během hry přirozeně zmešká klíčové KO, kdy mu k vyřazení soupeřova Pokémona chybí právě kousek zranění. A právě v tomto momentě se hodí Dragapult ex: může dorazit již zraněné Pokémony nebo dokonce připravit soupeřovy Pokémony pro budoucí KO od Charizarda ex.

Dragapult ex doplňuje sílu Charizarda ex, ale jeho použití má svá specifika. Kvůli vysokým nákladům na útok a absenci vnitřního zdroje energie, jako je například Charizardova schopnost Infernal Reign, je s Dragapult ex na začátku hry útočení obtížnější. Přestože by byl Dragapult ex ideálním útočníkem pro zahájení hry, pravděpodobně budete muset namísto něj použít Charizarda ex, protože jeho příprava je snadnější. Před získáním jakékoli karty odměn dosahuje Charizard ex poškození pouze 180, zatímco Dragapult ex způsobí 260 zranění (pokud započítáte poškození Pokémona na lavičce). Přesto Phantom Dive Dragapult ex obvykle způsobí celkově větší poškození, i po vyřazení prvního Charizarda ex.

sv4-5_en_054_std

Místo obvyklé strategie útočit třemi Charizardy ex můžete zvolit vrstvený přístup: zaútočíte Charizardem ex, poté Dragapult ex a nakonec opět Charizardem ex. Celkové poškození se tímto způsobem zvýší a balíček získá možnost provést více KO naráz.

Další výhodou zařazení Dragapult ex je mírné zvýšení konzistence balíčku díky Recon Directive od Drakloaka. Díky tomu se také stávají o poznání snazší zápasy s jedním z nejproblematičtějších soupeřů pro Charizard ex – s kontrolními balíčky – a to díky vyššímu poškození Dragapult ex.

Pokémon TCG balíček Dragapult ex a Pidgeot ex

Seznam karet balíčku Dragapult ex a Pidgeot ex

Pokémon (18)
Energy Cards (7)
Trainer Cards (35)

Strategie balíčku Dragapult ex a Pidgeot ex

Způsob hledání důležitých karet zůstává stejný jako v balíčku s Charizard ex – používá se Pidgeot ex a Bibarel k líznutí a hledání karet podle potřeby. Rozdílem je, že tento seznam úplně postrádá Charizarda ex a místo toho se zaměřuje na silnější linii Dragapult ex. Aby se podařilo provést Phantom Dive v rané fázi hry, vyplňuje místo pro kartu ACE SPEC Neo Upper Energy. S pomocí Ability Quick Search Pokémona Pidgeot ex nebo Forest Seal Stone může tento balíček efektivně získat drahocennou energii potřebnou k rychlému použití Phantom Dive útoku.

sv3_en_164  sv4_en_177_std

Tento seznam navíc obsahuje několik zajímavých Supporter karet v podobě Roseanne’s Backup a Mela. Roseanne’s Backup je jednou z mála karet, která umožňuje znovu použít kartu ACE SPEC, a může zamíchat Neo Upper Energy zpět do balíčku, aby na ni bylo možné později použít Abilitu Quick Search. Mela může pomoci s líznutím karet a lze ji zkombinovat s Psychickou Energií k úplnému nabití pro útok Phantom Dive.

Vzhledem k většímu zaměření na Pokémona Dragapult ex považuji za opravdu silnou kartu Technical Machine: Devolution. Dříve jsme ji vídali pouze jako kartu proti balíčkům s Charizard ex, ale díky poškození lavičky od Phantom Dive může tento balíček spolehlivě připravit k vyřazení více Pokémonů naráz jejich zpětným vývojem. To může dát značnou výhodu proti balíčkům založených na Pokémonech druhého vývoje.

Pokémon TCG balíček Dragapult ex

Dlouholetý hráč na vysoké úrovni Michael Pramawat hrál verzi, kterou lze popsat jako hybrid mezi více zaměřeným seznamem Dragapult ex a seznamem Charizard ex s Dragapult ex. Tento seznam posouvá důraz tím, že zahrnuje dva nebo tři Dragapult ex a jen jednoho Charizard ex. Tímto způsobem Charizard ex slouží jako útočník a zároveň jako další způsob, jak urychlit získávání karet Energií pro Dragapult ex.

Seznam karet balíčku Dragapult ex

Pokémon (20)
Energy Cards (7)
Trainer Cards (33)

Co dál s Dragapult ex?

Budoucnost Pidgeot ex / Bibarel mě velmi těší, protože se blíží nová linie Dusknoir, která bude k dispozici v Scarlet & Violet—Shrouded Fable. Dusclops i Dusknoir mají stejnou schopnost Cursed Blast, která za cenu jedné odměny umístí na soupeřova Pokémona 5, nebo 13 žetonů zranění. Díky tomuto extra poškození Dragapult ex mnohem snadněji vyřadí více Pokémonů najednou. Zvláště zlomová může být hra, když umístíte 13 žetonů zranění na soupeřova aktivního Charizarda ex nebo podobného Pokémona s vysokým HP – umožní to Cursed Blast způsobit čisté KO. V závislosti na načasování obětování odměny může nakonec fungovat i ve váš prospěch: Cursed Blast může aktivovat silné karty na zvrat hry, jako jsou Iono, Roxanne nebo Counter Catcher. Dokonce může umožnit Charizardovi ex způsobit více poškození! Donutit soupeře mít lichý počet odměn bývá výhodné, protože to často neovlivňuje počet útoků, které soupeř potřebuje k vítězství.

sv6-5_en_019_std  sv6-5_en_020_std

Kontrolní a obranné balíčky budou také nenávidět hraní proti těmto kartám, protože jejich celá strategie se točí kolem toho, aby nezískávali karty odměn. Myslím, že linie Dusknoir bude mít v budoucnu vlivný dopad na hru.

Co může Dragapult ex zastavit?

Myslím, že jednou z věcí, které bránily většině variant Dragapult ex v tom, aby podávaly očekávaný výkon, byl vzestup propracovanějších balíčků s Gardevoir ex. Zpočátku jsem měl dojem, že Dragapult ex bude přirozeně silný proti balíčkům s Gardevoir ex, a to hlavně kvůli Pokémonům s nízkým HP a sebepoškození způsobenému schopností Psychic Embrace.

sv6_en_095_std

Ukázalo se však, že díky schopnosti Adrena-Brain od Pokémona Munkidori lze téměř nebo úplně eliminovat poškození, které se díky Phantom Dive šíří na lavičku. Mnoho hráčů si uvědomilo, jak silná je tato schopnost, a v mnoha seznamech se objevily dva Munkidori a několik karet Temné Energie. To je pro Dragapult ex obrovský problém: poškození lavičky se nyní naopak obrací proti němu samotnému.

I když použijete Boss’s Orders nebo Counter Catcher, je těžké s Phantom Dive získat naráz víc než dvě odměny. Drifloon s Bravery Charm dokáže Dragapult ex relativně snadno vyřadit, když se tato kombinace spojí se schopností Adrena-Brain, což Dragapult ex ztěžuje držet krok se soupeřem.

Na druhou stranu Charizard ex může využít slabiny Gardevoir ex. Dokonce ho lze spojit s Lost Vacuum na Drifloona a získat tak tři karty odměn za kolo, což je pro balíček s Gardevoir ex obvykle nepřekonatelná překážka.

sv5_en_123_std  sv6_en_025_std

Raging Bolt ex v kombinaci s novým Teal Mask Ogerpon ex se v týdnech před turnajem NAIC stal také velmi populárním balíčkem, který pro balíčky s Dragapult ex představoval velkou hrozbu. Kvůli vysokému HP a neomezené útočné síle Raging Bolt ex si vedly varianty Dragapult ex špatně a musely se přizpůsobit. Z tohoto důvodu se novým standardem pro Dragapult ex balíčky stal Radiant Charizard, který dokáže v tomto souboji výhodně směnit aktivního Pokémona.

I přestože se jednalo o dostatečnou strategii proti balíčkům s Raging Bolt ex, znamenalo to, že balíčky s Dragapult ex již nemohly zahrnovat Pokémona Radiant Alakazam, který je silný proti balíčkům s Gardevoir ex. Vzhledem k tomu, že horní příčky turnaje ovládly balíčky s Gardevoir ex, z nichž šest se probojovalo do Top 8, tato absence Radiant Alakazama jistě ovlivnila konečný výsledek turnaje.

Stále si myslím, že Phantom Dive je jeden z nejsilnějších útoků ve hře, a myslím, že tomu tak ještě nějakou dobu bude. Žádná jiná karta nebyla před turnajem NAIC tak respektovaná jako Dragapult ex. Myslím, že je dobré, když může být karta silná a zároveň mít spoustu možností protistrategie, což se na tomto turnaji u Dragapult ex ukázalo.

""